Onze eerste indruk van Brazilië

We zijn twee weken verder en ik heb geen idee waar ik moet beginnen. Ondanks dat we eerst naar Ilha Grande zijn geweest wil ik eerst vertellen over Carnival in Rio! Ik kom zo terug op Ilha Grande.

Carnival! Het was bizar en een grote gekte en ik zal uitleggen waarom. Om te beginnen is het bizar omdat het overal in de stad feest is op ieder moment van de dag. Het is ‘georganiseerd’ in bloco’s, een soort verenigingen die op bepaalde momenten op de dag op bepaalde plekken een optocht houden. Dit zijn er in totaal 200 in 5 dagen. Als dit niet op verschillende plekken en verschillende momenten zou zijn, zou het niet eens passen in de tijd. Verder is de optocht eigenlijk gewoon een grote wagen met de naam van de bloco erop met live muziek waar 1000en mensen de Samba dansend en heeel veel drinkend achteraan lopen. Het is dus geen optocht zoals in Nederland met praalwagens. Niet dat Marc en ik iets van carnaval in Nederland weten, maar het is in ieder geval niet hetzelfde. Verder is het bizar omdat mensen elkaar random zoenen op de mond, Marc is meerdere keren gevraagd of hij een vriendin had terwijl ik er praktisch naast stond en mijn truc was om zo min mogelijk oogcontact te maken en Marc eens in de zoveel tijd te zoenen zodat avances van andere mannen onmogelijk waren. Blauwe ogen en blond haar trekt behoorlijk wat aandacht. Daarbij is het een soort overwinning om een ‘gringo’ op je lijst te hebben staan. Want ja als niet- Braziliaan heet je een gringo. Buiten dat het echt fantastisch is om zoiets mee te maken zitten er toch ook wel echt wat gevaarlijke kanten aan. Onze leus was “als je niks meeneemt wat waardevol is kan het ook niet gestolen worden”. We hebben van minimaal 5 mensen gehoord dat hun telefoon was gejat. Wij namen wat contant geld mee in een portomonneetje wat ik in mijn bh deed. Maar ons is niks overkomen en alles ging prima zolang je met een groep bent en een beetje oppast is er niks aan de hand. De foto’s bij dit stukje tekst hebben we kunnen maken doordat een van de bloco’s letterlijk door de straat van ons hostel kwam dus we het konden riskeren om een paar foto’s met mijn oude telefoon te maken.

Nu terug naar onze eerste dagen in Brazilie! Vanuit New York gingen we direct door naar Ilha Grande. Een eiland op 3 uur rijden van Rio de Janeiro. De reis was ongeveer 36uur doordat we via Houston vlogen en vanuit Rio de Janeiro eerst naar een busstation moesten en natuurlijk met een boot op het eiland kwamen. Maar alles verliep soepel dus dat was fijn. We moeten eerlijk zijn dat onze eerste dagen op het eiland wennen waren. De Brazilianen spreken heeel gebrekkig Engels en Portugees lijkt jammer genoeg minder op Spaans dan we hadden gehoopt. En ons hostel op het eiland werd gerund door een Braziliaanse familie waar we alleen via google translate mee konden communiceren. Uiteindelijk toen we onze draai hadden gevonden was het erg leuk. Een hike naar een waterval gemaakt, natuurlijk op het strand gechilld, een snorkeltour gedaan en we zijn gaan duiken. Ik heb mijn SSI- brevet dus ik mocht 2 duiken maken, Marc heeft een try- dive gedaan en vond het erg leuk!

Vanuit Ilha Grande zijn we op 31 januari naar Rio de Janeiro gegaan. De eerste dagen nog een beetje op onszelf geweest en veel sight seeing gedaan, al snel ontmoetten we mensen van over de hele wereld in ons hostel waar we Carnaval mee zijn gaan vieren en mee zijn gaan stappen. Ik zal een beetje vertellen over alles wat we hebben gedaan voor Carnaval. Je hebt in Rio 2 zogeheette ‘must- do’s’ de Sugar Loaf ook wel Pao de Azucar in het Portugees. Dit is een berg waar je met een kabelbaan heen kunt en mooi uitzicht hebt over Rio. Ook het Christus beeld wat vanaf het grootste deel van de stad te zien is is een van de 2 must do’s. Een 30 meter hoog beeld op een berg. Toen we hier waren was het wat bewolkt en we waren super brak, maar ondanks dat was het uitzicht prachtig. Ook hebben we 1 dag een free walking tour met aansluitend een food tour gedaan. Heel leuk om door een Engels sprekende gids rondgeleid te worden door het centrum en de wijk Santa Theresa. Daarbij wisten de gidsen veel over de cultuur en geschiedenis. Dus ook nog wat opgestoken! Trouwens als je het liedje Beautiful van Snoop Dogg opzoekt zie je meerdere plekken waar wij zijn geweest voorbij komen, o.a. de trappen van Selaron! Als Nederlanders moeten we iedere kans om te fietsen aangrijpen, daarom zijn op een dag ook nog langs de kust en rond een meer centraal in Rio gaan fietsen. Het briesje maakte het met een temperatuur van 35 graden erg aangenaam.

We sliepen 8 nachten in Rio de Janeiro, ik zal dus niet alles tot in detail vertellen. Maar een van onze favoriete dagen was een dag die heel spontaan begon. Het ontbijt was van 8-10. Wat de meeste ochtenden gebeurde was dat ik broodjes smeerde om 9.45 en Marc nog even bleef liggen. Op een bepaalde ochtend liep er een surfdude rond die reclame maakte voor een dagje surfen. Hier was ik wel in geinteresseerd en dus heb ik Marc wakker gemaakt en gezegd dat hij in een kwartier klaar moest staan om te gaan surfen! Ik was een beetje in twijfel of dit na een paar uur slaap nou een goed idee was. Maar toen we in een Volkswagenbusje met 2 super relaxte Canadesen, een meisje uit Texas en de instructors zaten wist ik al dat dit een goed idee was! Omdat ik vroeger wel een beetje heb gesurfd met school en op surfkampen had ik een voorsprong. Maar ook Marc bracht het er niet slecht vanaf. Kortom een super leuke dag en de dagen erna zijn we nog veel opgetrokken met de 2 Canadezen.

Het laatste waar ik nog over moet schrijven is onze laatste nacht in Rio. Zoals ik in de eerste blog schreef hadden we een ticket voor de ‘Sambodromo’, een parade met nu wel enorm grote versierde wagens. Dit zou de hele avond en nacht duren omdat er meerdere Sambascholen tegen elkaar strijden om de titel en 1 optocht een uur duurt ongeveer. Zoals gezegd zijn de wagens enorm versierd en heeft iedereen die in de parade loopt enorme kostuums aan. We vonden het erg indrukwekkend, maar om 4uur toen we er dus al 7uur waren zijn we toch maar naar het hostel gegaan. Jammer genoeg ondanks dat het erg mooi is verveelt het toch op een gegeven moment ook en bovendien waren we volledig uitgeput na een week weinig slaap. We hebben zogezegd ‘mixed feelings’  over deze Sambodromo. Het was heel gaaf, maar we hebben 100euro ongeveer per persoon hiervoor betaald en vonden het maar matig georganiseerd. Het vak waar we stonden was eigenlijk te vol waardoor je niet fatsoenlijk kon zitten en we hadden de pech naast een ongestelde man te zitten die 0,0 z’n best deed om ruimte te maken. Je had namelijk geen eigen stoel, maar het waren allemaal lange banken. Maar zoals de foto’s hieronder bewijzen was het wel heel mooi en zijn we toch blij er naar toe gegaan te zijn!

Inmiddels zijn we in Paraty, een stad 5 uur ten zuiden van Rio. Hier kunnen we nog een klein beetje carnaval mee pakken, maar we zullen vooral genieten van het weer en de stranden. Meer over Paraty in ons volgende blog!

10 gedachtes over “Onze eerste indruk van Brazilië”

 1. Lieve Els en Marc
  Wat weer een prachtig beeldend verhaal, met mooie illustratieve foto’s.
  En wat een overgang van NY naar RIO !
  Dat vraagt schakelen, van de kou naar de hitte.
  Trouwens over onveiligheid , ik denk dat waardevolle spullen op je lichaam een must is bij reizen.
  Geniet verder op jullie reis en hartelijke groeten vanuit down under Nieuw Zeeland .
  Gea

 2. Wauw…..wat een geweldig verhaal weer en wat ontzettend leuk dat we vanuit onze luie stoel mee kunnen genieten. Morgen ga ik naar oma, ik neem de tablet mee. Wat zal ze genieten!!!

 3. Oh wat gaaf! Deze foto’s jaloersmakend …
  Het ontmoeten van ‘random mensen’ dát mis ik misschien nog het meest hier in Nederland! Dus geniet daar ook lekker van!

  Heel erg veel liefs!

 4. Wat super leuk om te lezen! Heb altijd al willen weten hoe Braziliaans carnaval is! Iemand zei dat het allemaal nep was en dat je overal voor moest betalen maar dit bewijst het tegen deel en nu wil ik dat ook een keer meemaken, haha! En was het mooi duiken daar? Als jullie nog mooie duikplekken tegen komen dan hoor ik dat graag!

  Echt heel leuk allemaal en super mooie foto’s. Heel veel plezier samen en lekker blijven schrijven. Liefs!

 5. Lieve lezers!

  Heel leuk om deze enthousiaste berichten te lezen! Het is heel wat werk om de foto’s uit te zoeken, de blog te schrijven en dan vooral het uploaden duurt lang. Dus het is dan heel fijn om te zien dat jullie het leuk vinden! Voor onszelf zijn de verhalen natuurlijk als we terug zijn ook een aandenken. Annie 9.45 kwam door het stappen haha, maar ja het lukt dus om uit te slapen! JP en Ingrid fijn dat jullie ons verhaal aan de oma’s hebben laten lezen/hebben voorgelezen! En Kimmie, carnaval op straat is idd gratis en je betaald een euro per biertje! En het duiken was mooi, maar er zijn mooiere plekken!

  Wij zitten nu in een bus naar Sao Paulo, de volgende blog is in de maak, we zullen hem ongeveer over een week posten!

  Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.