Eten en drinken in Brazilië

Logischerwijs zal ik beginnen met het ontbijt. Bij de meeste hostels zit dit inbegrepen. Meestal bestaat het uit witte broodjes, ham, kaas, jam, koffie, thee, sap en wat fruit. Met geluk is er ook nog cake. Ik ben thuis gewend om wat meer vezels te eten dus heb tot nu toe vaak granola en yoghurt gekocht. Prima combinatie met wat de hostels aanbieden.

Verder over de speciale eet- en drinkgewoontes hier. Iets wat heel bekend is is ‘acai’, je spreekt het uit als a-sa-i. Acai is een bes die hier in Brazilie veel voorkomt en groeit op de acaipalm. Je kunt acai ‘suco’, wat sap betekent drinken. Erg verfrissend en vullend bovendien. Je kunt het in een bakje krijgen als een soort pap, genaam acai na tigela. Dan krijg je er vaak stukjes fruit bij en granola, zoals ik op de foto het eet. Volgens de Brazilianen gaat het veroudering tegen en is het heel gezond. Mensen hier eten het vaak na het ontbijt. Overigens als je het googelt blijkt het al een hype in Amerika te zijn en in Nederland zijn ze ook te koop in de supermarkt. Beetje ‘superfood’ aanbidder is er dus al druk mee in de weer. Overigens verkopen ze het als verse suco of al tigela ook als drankje. Vandaar de andere foto van Marc, hier staat het op tafel.

Wat men hier veel eet zijn ‘empanada’s’. Dit zijn een soort pasteitjes met vulling. Je kunt het overal krijgen en op busstations is het vaak het enige wat er is. Buiten chips en namaak oreo- koekjes in alle smaken. Deze beiden laatsten zijn overigens favoriet bij ons. De empanada’s daarentegen vind vooral ik minder lekker doordat het mega vet is. Want dit pasteitje is altijd gefrituurd. Het is niet te begrijpen hoe de Brazilianen hun mooie figuur behouden.

Wat we hebben geleerd in onze free walking tour in Rio de Janeiro, is dat de ‘Brigadeiro’ ook een specialiteit van Brazilie is. Het is een soort chocoladebol met hagelslagjes eromheen. Het wordt gemaakt met gecondenseerde melk, cacaopoeder en boter. Erg gezond dus! Wij zoetekauwen vonden het wel lekker, maar zo’n heel ding in je eentje zou ik kots misselijk van worden. Het was dus een goede beslissing om er eentje te delen.

Waar ik zeker over moet schrijven is cachaca (officieel een kringeltje onder de laatste c). Het is hele sterke drank wat je meestal of als shot drinkt of als drank in de Caipirinha’s. Het is heel goedkoop, waardoor je voor een Caipirinha ook vaak maar 2euro betaald. Een caipirinha wordt gemaakt met limoen, een speciaal soort suiker (heel veel!) en ijsblokjes. Bij mij is het favoriet als variant op bier. En ook Marc vindt het zo nu en dan wel lekker. Ze zijn vaak wel belachelijk sterk, soms drink je cocktails als limonade weg, maar dat kan met deze niet. Eerlijk gezegd doe ik er soms stiekem wat water bij om het wat minder sterk te maken.

Een bijzondere gewoonte die we hebben gemerkt is dat als men bier drinkt ze een halve liter kopen die in een soort koelertje staat op tafel, zie de foto. De halve liter wordt gedeeld met meerdere mensen en iedereen heeft een klein glaasje. Als je het mij vraagt is het wel sfeervol in plaats van aan een flesje lurken. Hierdoor kun je bier of in een blikje krijgen of in dus zo’n halve liter fles. De soorten bier die hier het meest gedronken worden zijn uiteraard Heineken, Skol, Brahm en Bohemia. Wij zijn geen bierkenners, maar allemaal wel lekker wat ons betreft.

Iets zonder alcohol wat overal in blikjes te koop is is Guarana Antartica. Het is een drankje wat een beetje smaakt naar appel en bes, maar bovenal niet al te sterk van smaak is. We zijn erg superfoodachtig bezig blijkbaar, want de Guaranabes blijkt goed voor je metabolisme te zijn. Het groeit aan een plant in de Amazone en bevat ook caffeine. Voor ons was het als afwisseling op water, caipirinha’s en bier met het warme weer erg lekker. Overigens is de foto van internet, sorry daarvoor. Aan het begin van de reis had ik nog niet bedacht een blog te schrijven over het eten en drinken hier.

Wij hebben veel zelf gekookt ’s avonds. Mogelijk hebben we hierdoor de feijoada, een stoofpotje van bonen en vlees, de nationaal bekende maaltijd, niet gegeten. Marc vindt dat wel jammer, ik ben geen bonen-fan, dus zit er niet erg mee dit gemist te hebben. En zelf in een supermarkt rondlopen is ook wel leuk, altijd weer een speurtocht naar dingen die lijken op wat je kent. Of natuurlijk nieuwe dingen uitproberen. Courgettes en komkommer zien er namelijk al niet zo uit als hoe we ze kennen. Ook hebben we per ongeluk een keer kaki’s gekocht met de gedachte tomaat te kopen, daarentegen heeft het de smaak van perziken met de structuur van tomaat. Die keer hebben we soep gemaakt waar de zoete kaki best lekker door was! Verder hebben we tupperwarebakjes gekocht om gemaakte maaltijden in te bewaren en de dag erna op te eten. Niet heel anders dan thuis dus! We hebben een keer taco’s gemaakt, verschillende pasta’s, AVGtjes (aardappels, vlees, groente), rijstmaaltijden en gisterenavond een goed gelukte salade!

8 gedachtes over “Eten en drinken in Brazilië”

 1. Klinkt allemaal prima, feijoada heb ik volgens mij aleens gemaakt voor Marc ( weet natuurlijk niet of ik het juiste recept had). Ik moet wel telkens lachen om de AVGtjes, ik ken die afkorting namelijk vanuit mijn werk, het is een specialisatie die jij Els in je opleiding kan doen, Arts Verstandelijk Gehandicapten (hahahaha).

 2. Leuk hoor dit onderwerp over eten en drinken. Mooi dat jullie zo in thema’ s werken en foto’s die een mooi beeld geven. Sommige foto’s doen je het water in de mond lopen, bijv. Ontbijt van Els.
  Op naar de volgende bestemming! Een hele belevenis, die ons hier een beetje jaloers maakt, maar gelukkig laten jullie ons heel erg mee genieten. Dank daarvoor.
  Bouke en Gea. Ps Els oma is nog steeds onder de indruk van je telefoontje van haar ” jongste kleindochter”

 3. Leuke blog zusje!

  Vorige week kreeg ik bij mijn ontbijt op het strand nog acai-meuk (gek genoeg was de yoghurt op). Inderdaad super hip hier. Smaakt prima!

  Goede reis verder lieverds!

 4. Lieve Els en Marc, we genieten van het feit dat júllie zo genieten! Je kunt het erg leuk beschrijven Els, en samen met de foto’s die je meestuurt is het een erg levendig verslag. Het is een enorme ervaring voor jullie die je niet gauw zal vergeten en het verbreedt je horizon. Veel plezier en veel liefs!

 5. Het was echt een slecht idee om deze blog om 9 uur in de ochtend vóór je ontbijt te gaan lezen …

  kwijl kwijl! En super gezond bezig! Heeft Marc ook een lekker steakje al gegeten? Dat wilde hij toch ook zo graag? Of heeft hij niks te willen? Haha!

  Veel plezier schatten!
  Kuss!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.