Iguacu en Buenos Aires

De watervallen van Iguazu! Wat een natuurgeweld! Wat een geluid en boven alles wat een water! Daarna gevlogen naar Buenos Aires en de reis voortgezet in Argentinië.

Vanuit Sao Paulo de nachtbus naar het drielandenpunt van Brazilië, Argentinië en Paraguay genomen. Echt een prima bus en ook prima geslapen. De watervallen van Iguazu hebben 2 kanten, de Argentijnse en de Braziliaanse. Begonnen met de Argentijnse, opweg daarheen kwamen we Adrien tegen een gezellige Parijzenaar. Je kon aan deze kant heel veel wandelroutes langs de 2.7 km lange waterval nemen. En op sommige stukken kwam je zo dichtbij dat je zonder poncho doorweekt zou zijn. Het bijzonderste deel was de devils throat, een halfronde waterval die de meeste herrie maakte en waar je het natste van werd.

De volgende dag de Braziliaanse kant bewonderd. De meeste mensen hadden ons gewaarschuwd dat het na de Argentijnse kant een teleurstelling zou zijn. Maar dat vonden wij niet. Er waren minder paden en je kwam minder dichtbij, maar het was heel leuk om nu een soort overzicht te hebben van de watervallen en ze van wat verder af te bekijken. Naast het park aan de Brazilaanse kant was een vogelpark, heel mooi gemaakt en leuk om door de kooien te kunnen lopen waar je echt tussen de vogels loopt.

Na deze mooie ervaring het vliegtuig gepakt naar Buenos Aires! Van maandag tot vrijdag 4uur per dag een erg leerzame cursus gedaan. Maar we hadden eerst het weekend om de stad te leren kennen. Zaterdag een free walking tour gedaan die erg leuk was. De gids vertelde o.a. over de reden dat alle gebouwen er zo Europees uit zien. Dit komt door alle immigranten in de jaren rond 1900, zo wees hij gebouwen aan die er Frans uit zagen, maar ook een synagoge en het Italiaans uitziende teatro colon. Het Italiaanse immigranten aantal was heel groot, hierdoor wordt er gezegd dat de Argentijnen Spaans spreken met de Italiaanse handgebaren. De gids vertelde ook over de vreselijke inflatie van de pesos vanaf 2000. Als we de gids moeten geloven was 100 pesos ooit 100 dollar. Nu is 100 pesos maar liefst 15 dollar. Het lijkt alsof de Argentijnen deze inflatie nog steeds niet kunnen accepteren. Het maximale wat je in cash uit een geldautomaat kan halen is 2000pesos wat dus 120euro is. En het grootste briefje is 100pesos, kortom je loopt  met pakken geld rond zonder dat het echt veel geld is. En iedere transactie kost 6euro. Je kan wel kosteloos euro’s en dollars inwisselen. Hadden we daar nu achteraf maar meer van meegenomen. Het laatste wat wel typisch is is dat je overal op straat ‘cambio’ hoort roepen wat inwisselen betekent. Een paar maanden geleden kreeg je op de zwarte markt nog echt meer voor je euro’s of dollars maar tegenwoordig is de rate van de bank redelijk en bij de bank weet je natuurlijk zeker dat je echt geld krijgt. Er is nog veel meer te zeggen over de pesos, maar jammer genoeg snappen wij er ook weer niet zoveel van. De tour eindigde bij een bekende begraafplaats, waar iedere rijke familie z’n eigen mausoleum heeft.  O.a. Evita Perron ligt er begraven. Apart om over een begraafplaats te lopen als toeristische attractie. We eindigden deze dag in het zonnetje op een grasveldje voor de begraafplaats.

Op zondag hadden we ons laten vertellen dat er een markt was. Na Casa Rosada, een mega groot roze/rood werkpaleis van de president te hebben bewonderd, zijn we over de lange straat met de markt gestruind. Echt iets kopen kon niet doordat we het dan de rest van de reis moeten meenemen, maar het was erg sfeervol, dus leuk om doorheen te lopen. Wederom een empanada gegeten, de Argentijnse zijn velen malen lekkerder dan de Braziliaanse. Geëindigd aan het bier uitkijkend op tango dansende mensen. Fantastisch! Goed einde van het weekend, maandag moesten we namelijk aan de bak!

We hadden een pittige maar grappige dame als lerares en zaten maar met z’n 3en in de klas. De vaart zat erin waardoor we aardig wat hebben geleerd en ons goed kunnen redden in het Spaans. Op de vrijdagavond naar een ‘mundo lingo’ avond gegaan. Hier kreeg je stickers met de talen die je sprak en moest je ze in rang van goed naar minder goed op je shirt plakken. Een grappig concept waar zowaar ook de Argentijnen op af kwamen om hun Engels te verbeteren. Hierdoor konden wij Spaans tegen hen praten en zij Engels tegen ons. Doordat beiden gebrekkig zijn is de diepgang ver te zoeken dus was ik na 10x hetzelfde gesprek te hebben gevoerd het wel een beetje zat. Gelukkig genoeg Engels sprekende mensen zoals alle vrienden die we hadden gemaakt op onze school.

Buiten de lessen van 10-14 en het huiswerk nog best veel gezien en gedaan in de stad! Maandagavond was er een soort percussie optreden waar we met een groep van de school heen zijn gegaan. Bleek dat de Argentijnen behoorlijk goed zijn in een feestje bouwen. Op een andere avond was er een gratis tangoles in de school. Het was echt hilarisch! Jammer genoeg werden we door de strenge leraar en lerares dood geschoten met een luchtpistool als je lachte. Overigens waren we niet de slechtsten, wat ons danszelfvertrouwen een boost gaf! Later in de week naar de pro’s gaan kijken, de 10 basisstappen die wij hadden geleerd waren nauwelijks terug te vinden. Hier aan t eind weer een lesje waar we natuurlijk konden shinen door onze voorsprong. Ook zijn we op een avond naar teatro colon gegaan, het grootste operagebouw op die van Sydney na. Toen wij gingen was er geen opera maar een concert van een orkest wat Romeo en Julia (romantisch dat we zijn) van Tchaikovsky speelde. Prachtig! Nog nooit zoiets moois gehoord!

Verder een keer ’s middags naar La Boca gegaan. Een vreselijk toeristisch maar wel kleurrijk en mooi wijkje aan de haven. Het weekend na de lessen op zaterdag gaan fietsen op jaja oranje (!) fietsen! Het was een mooie dag om door de parken van Buenos Aires te fietsen. Ook nog even gewandeld door de rozentuin. De laatste dag met Sean en Nora, beiden leren kennen op school, naar Tigre gegaan. Een stad bij de uitmonding van de Parana, waardoor er velen eilandjes zijn ontstaan. Vooral het kanoën was een succes met het mooie weer! Fijne laatste dag voor we naar het koude zuiden vlogen.

Nu zijn we in het prachtige maar koude zuiden. Ondertussen alweer de perito moreno gletscher bezocht (kort geleden voor een groot deel afgebroken) en een prachtige hike van 7 dagen gelopen in Torres del Paines, een zuidelijk deel van Patagonie. Vanavond stappen we op een boot voor 4 dagen door de Chileense gletschers. Hopelijk zien we dolfijnen en walrussen, anders gewoon relaxen en bijkomen van de hike!

 

9 gedachtes over “Iguacu en Buenos Aires”

 1. GE-WEL-DIG!!!! en wat super gaaf dat we vanuit onze luie stoel kunnen meegenieten. Kan niet wachten tot ik het oma kan laten zien. En Els wat heb je toch een heerlijke manier van schrijven!!!!
  Kijk nu al weer uit naar de volgende post 😀

 2. Wat is het heerlijk om op deze manier met jullie mee te genieten. Ook voor mij de hike en BA goeie herinneringen.
  Maar ook heerlijk om onlangs gewoon aan de telefoon je stem te horen.
  Nog heel veel plezier de komende tijd met mooie plaatjes in het besef dat jullie het samen goed hebben, genieten wij hier extra mee. Liefs W&N

 3. Lieve Els en Marc,
  Dank voor weer een prachtig verhaal, mooie foto’s, veel belevenissen.
  Wat leuk dat jullie ook lessen nemen in tango dansen, Spaans leren en proberen contact te maken met de bevolking via de tango en het Spaans.
  Ik ben wel benieuwd of je ook iets merkt van verschil in mentaliteit tussen de Braziliaan, de Argentijn en de Chileen.
  Dat het eten verschillend is heb ik gelezen, maar zijn er waarneembare karakterverschillen, doordat jullie wat Spaans kunnen spreken is dat misschien waar te nemen.
  Ik ben benieuwd naar het volgende verslag en nog heel fijne maanden daar.
  Liefs Gea

 4. Hey Marc en Els, wat super om zo te genieten ik zit momenteel in de nachtdienst lekker rustig dus kan alles op me gemak lezen en bekijken. geniet nog veel van jullie mooie trip liefs vanuit (nu apeldoorn) 🙂

 5. Duifjes,

  Deze foto’s en verhalen! Onwijs bijzonder!
  Na de watervallen van Iugazu zijn de Niagara Falls er niks bij haha!
  Jullie zien er ook super gelukkig en gezond uit dus ik ben weer gerustgesteld 😀

  Liefsss,

 6. Heeey allemaal!
  Wat een enthousiaste en lieve reacties weer! Een extra reden om de blogs te blijven schrijven! Als antwoord op jou Gea: eigenlijk bijna alleen maar aardige mensen ontmoet is alle landen. Voor nu in Chili wel ontdekt dat men heel snel praat, wat het erg moeilijk maakt! Overigens vroeg vandaag iemand hoe de munteenheid in Nederland heet! Heel bijzonder!

  De volgende blog over het zuiden van Zuid Amerika is in de maak!
  Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.