De wonderenwereld van Peru

Inmiddels zijn we alweer ruim twee weken en een aantal avonturen verder in Peru. Hoog tijd voor een nieuwe blog dus! In deze twee weken hebben we Arequipa en Cusco aangedaan met de bijbehorende sights.

Onze eerste indruk van Peru was dat de wegen aanzienlijk beter zijn dan die in Bolivia. Alle hoofdwegen zijn geasfalteerd en dat maakt het reizen per bus een stuk confortabeler.

Eenmaal aangekomen in Arequipa hebben we onze spullen in de kamer achter gelaten en zijn we een hapje gaan eten. We zagen direct al dat Arequipa een bijzondere stad is, omdat bijna alle gebouwen gebouwd zijn van witte vulkaanstenen. De volgende ochtend hebben we een “free walking tour” gelopen waar we het een en ander uitgelegd kregen over de gemengde cultuur van de Peruanen en de Spanjaarden. De Peruanen kregen namelijik, net zoals alle andere Zuid Amerikanen, het Chistendom opgelegd, maar ze hebben hun eigen geloof nooit losgelaten. Ze hebben elementen uit hun eigen cultuur verwerkt in de kunstwerken en gevels van kerken. ’s Middags hebben we de rest van de stad op eigen houtje verkend en ’s avonds hebben we een bierfestival bezocht waar we zo’n beetje de enige gringo’s waren. Daar hebben we een paar peruaanse biertje geproefd die behoorlijk goed smaakten.

De volgende dag moesten we  vroeg op om de Colca Canyon te bezoeken. Hier hebben we een driedaagse hike gedaan. De eerste dag bestond uit het afdalen naar de bodem van de canyon. Dit was redelijk heftig door de warmte en droogte. Ook was onze gids niet zo goed gehumeurd en dat liet hij merken door ons te vertellen hoe vreselijk zijn vorige groep was… Gelukkig was ons gezelschap wel leuk. Ze hebben ons een nieuw kaartspelletje geleerd en zo hebben we onze avond ingevuld (bedankt mama voor je mini kaartspel :-D). Dag twee was een rustige dag en ook was onze gids goed gehumeurd. Hij heeft ons veel verteld en laten zien over de planten in de canyon. ’s Middags hebben we lekker uitgerust in de oase waar we onze tweede nachten hebben doorgebracht. Dat was ook wel nodig, want dag drie zou bestaan uit het terug omhoog klimmen naar de rand van de canyon. Een klim van maarliefst 1100 meter omhoog. We zijn om 4:30 begonnen aan deze klim om niet in de zon te hoeven lopen. Eenmaal boven hebben we ontbeten en op de terugreis zijn we nog gestopt bij een aantal uitzichtpunten en een hotspring. Bij terugkomst in Arequipa hebben we onze spullen gepakt om met de nachtbus naar Cusco te reizen.

Cusco is de stad waar iedereen naartoe komt om Machupicchu te bezoeken. Hier zijn we dan ook een aantal mensen tegengekomen die we eerder op onze reis hebben leren kennen. Er zijn verschillende manieren om naar Machupicchu te gaan en we hebben de mogelijkheden nauwkeurig onderzocht. De Salkantay trek van 5 dagen en 4 nachten is er uit gekomen als de winnaar. Een hike waarvan vooral de eerste twee dagen erg leuk waren. Dag een bestond uit een warming up naar het kamp. Daar hebben we geluncht en na de lunch hebben we een bergje beklommen naar een gletschermeer dat een beetje deed denken aan Torres del paine. Een pittige klim die als test fungeerde voor dag twee. Want op dag twee zijn we van 3900 meter geklommen naar de voet van de Salkantay op 4620 meter. Om vervolgens weer af te dalen naar 2800 meter, in totaal zo’n 20km, om de nacht door te brengen. Zoals gezegd een lange, maar mooie dag. Dag 3 bestond uit 5 uur lopen in de ochtend en 2 uur hangen in een hotspring na de lunch. Dag 4 begon met ziplinen. Omdat wij dit bij de tour agency geboekt hadden werden we van onze groep gescheiden om met een andere groep mee te gaan. Dat was een beetje jammer, omdat we juist een hele leuke groep hadden tijdens de hike naar de salkantay. Gelukkig werden we tijdens de lunch weer herenigd om de laatste drie uur langs het spoor naar Aguas Calientes te lopen. Aguas Calientes is de thuisbasis voor het bezoeken van Machupicchu. Dag 5, de dag waar het allemaal om draaide, begon al om 4:00 in de nacht. Sportief als dat we zijn, hebben we de berg waarop Machupicchu ligt te voet beklommen. Een klim van 2040m naar 2430m op een stijle trap. Eenmaal boven konden we zien hoe deze oude Inca stad langzaam in zonlicht gehuld werd. Machupicchu stamt uit de 15de eeuw en is in 1911 herontdekt door een amerikaan genaamd Hiram Bingham. Op dat moment woonde er 6 lokale gezinnen. De stad is gebouwd op terrassen om te voorkomen dat deze instort door erosie. Het doel van de stad weet niemand omdat er nooit documenten of iets dergelijks zijn gevonden. Ook weet men niet wat de echte naam van de stad is dus is deze vernoemd naar de berg waarop deze is gebouwd. De stad is nooit ontdekt door de Spanjaarden, omdat deze verborgen werd door de natuur. We waren een beetje bang dat alle magie verpest zou worden door de vele toeristen die de stad dagelijks bezoeken, maar dit bleek niet het geval. Het bleef een hele bijzondere ervaring  om door een ruine te lopen die zo goed in takt is gebleven. Dat zegt natuurlijk veel over de architectuur van de Inca’s. Omdat we nog wat energie over hadden (niet waar…), hebben we ook Machupicchu mountain beklommen. Dit was een eindeloze trap door bos en langs afgronden die ons tot een hoogte van 3061m bracht. Tijdens deze wandeling hadden we diverse malen prachtig zicht op Machupicchu.

Eenmaal terug in Cusco hebben we de tijd genomen om te herstellen van de Salkantay trek. We hebben lekker door de stad geslenterd. Cusco wordt grotendeels gerund door toerisme en op elke straathoek staat iemand die je een tour naar Machupicchu wil verkopen. Ook wil men je maar wat graag verblijden met een massage en dat kon Els natuurlijk niet laten gaan na de 5 daagse tour. Ook hebben we de vele souvenierswinkels bezocht om inspiratie op te doen voor al het leuks dat we mee willen nemen om deze prachtige reis nooit te vergeten.

Omdat Els weer helemaal fit was na de massage (en omdat het door vele was aangeraden), hebben we ook een bezoek gebracht aan de rainbow mountain. Dit is een wandeling van ongeveer 5 uur waarbij je begint op een hoogte van 4600m en klimt naar 5080m. Wij dachten dat dit vergelijkbaar zou zijn met dag 2 van de Salkantay, waar we niet echt last hadden van adem te kort, maar daar hebben we ons in vergist. We kwamen er al snel achter dat er minder zuurstof beschikbaar is op dergelijke hoogtes, dus we hebben ons tempo aangepast, zijn langzaam naar boven gelopen en hebben iets vaker korte pauzes gehouden dan normaal. Eenmaal boven werden we omver geblazen door deze bijzondere berg. De kleuren van deze berg worden veroorzaakt door de verschillende mineralen. Rood is namelijk ijzer, geel is zink en groen is koper.

Inmiddels zijn we in Huacachina. Een kleine oase midden in de zandduinen. Hier zullen we werken aan nieuwe avonturen zoals een nieuwe sandboard sessie waar we ons enorm op verheugen!

10 gedachtes over “De wonderenwereld van Peru”

 1. het blijft mooi en super de zomer is hier ook aangebroken 🙂 ga nog vele reisverslagen maken en blijf genieten liefs uit Deventer.

 2. Fantastisch leuk verhaal, fantastisch leuke reis, fantastisch mooie foto’s! Jullie maken er een heel feest van en wij genieten mee! Liefs, Hans & Len

 3. Jaaa wat leuk, weer een nieuw verhaal! Fijn om op deze manier een beetje mee te kunnen genieten van jullie avonturen. Met deze editie… Bergen! Enig idee hoeveel bergen jullie beklommen hebben deze reis?! Vast goed voor de beenspieren 😉

  Anyway, de verhalen zijn super en jullie zien er ook helemaal happy uit op de foto’s. Blijf lekker genieten daar!
  Liefs

 4. Wauw,wauw,wauw…..natte oogjes van de header, het is al magisch op de foto laat staan in het echte. Ook de colored mountain, heel bijzonder!!!
  Ik verlang nu al naar het volgende verhaal!!! ???

 5. Lieve Marc en Els,
  En weer ie het geweldig, het lijkt mij bijna dat er een verzadigingspunt komt, of blijft het allemaal spectaculair? Voor mij in ieder geval wel. Dank weer voor alle mooie woorden en plaatjes.
  Gea

 6. Lieve twee,
  Wat een super aflevering, zoveel moois: natuur, cultuur, mensen, sportieve prestaties waarbij afzien beloond wordt. Goede investering geweest in je bergstappers Els!
  Liefs Wiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.