Twee prachtige steden en natuurlijk Colombiaanse koffie!


In mijn vorige blog heb ik niet veel over de cultuur en veiligheid in Colombia geschreven. Dat zal ik dus in deze blog doen! Verder wijd ik uit over de prachtige stad Cartagena met zijn eilanden aan de kust. Maar ook Medellin heeft zijn schoonheden en daarna zijn we afgezakt naar het zuiden richting het koffiegebied!

Na al het relaxen aan de kust naar het prachtige Cartagena gegaan. Dit is een stad waar je gewoon rond kan slenteren en de stad kan ontdekken. De stad is erg goed onderhouden en heel kleurrijk! Grappige is wel ook dat praktisch naast het oude centrum het ‘Miami’ van Cartagena is. Zoals ook te zien op de foto: enorme wolkenkrabbers aan het strand!

In Cartagena was het buiten heel mooi ook vreselijk warm met een hoge luchtvochtigheidsgraad. Nog een laatste beetje relaxen op een tropisch eiland sprak ons dus wel aan. Isla Grande, het grootste eiland van de Rosario eilanden werd onze bestemming. Hier weer in een hangmat geslapen bij oma Ana Rosa die inbegrepen in de prijs van slapen ook 3 maaltijden kookte. Verder lekker op het heerlijke rustige strand gechilld en gesnorkeld. ’s Avonds zoals het hoort in een tropisch klimaat een enorme verkoelende hoosbui over ons heen gekregen met daarbij onweer. Deze was zo ontzettend dichtbij dat toen wij een alles verlichtende flits aan het bewonderen waren werden overvallen door een enorme knal in minder dan een seconde na de flits. Weer een nieuwe ervaring!

Ook was er vanuit Cartagena een andere bijzondere tour te doen. Namelijk ronddobberen in een modderpoel. Met de bus naar een vulkaantje en in zwemkleren de modderpoel in. Het gekke was dat je dreef. Voor een euro kreeg je een massage en voor nog een euro werd je gewassen. Het was vreselijk toeristisch maar dat zijn wij nu eenmaal ook. Oh en zoals te zien op de foto werd de modderpoel goed volgestouwd.

Zoals gezegd na Cartagena naar Medellin gegaan. Hier een hele goede walking tour gedaan met een gids die ons Colombia in een notendop heeft uitgelegd. Wat hij duidelijk heeft gemaakt is dat het grootste problemen werd/wordt gevormd door de continue strijd tussen de extreem rechtse en extreem linkse partijen met daarbij de onmacht van de regering. Later kwamen daar de drugsdealers bij die naar het hen uitkwam de linkse of rechtse partij steunden. Het is ontzettend complex en echt begrijpen doen wij het niet. Maar het is duidelijk dat Colombia enorme problemen heeft/had. In 2002 is er een president aan de macht gekomen die voor veiligheid heeft gezorgd, nog maar 14 jaar geleden! Tijdens de walkingtour door het centrum werden we ofwel aangestaard ofwel verwelkomend met een volledige speech door een local! Medellin was lange tijd door o.a. Pablo Escobars aanwezigheid de gevaarlijkste stad ter wereld. De mensen zijn dus enorm blij dat wij toeristen er zijn. Dit betekent voor hen dat er vooruitgang is. Iets anders bijzonders is de trots van de mensen op de metrolijn. Dit is echt een ding! Dat was hun strohalm! Het staat dan ook als nummer 2 ‘activiteiten’ op tripadvisor. Dan nu over hoe wij de veiligheid ervaren. Om eerlijk te zijn vergelijkbaar met een willekeurig ander land in Zuid Amerika! Want ja drugs worden je aangeboden, maar dat was in Peru ook. En ja er lopen in de late uren ongure mensen rond, maar is dat in Nl niet ook? En er zijn genoeg verhalen over zakrollen of bestolen worden, maar niet anders of meer dan in andere landen. Iets wat wel opvallend is is de hoeveelheid politie op straat en langs de grote wegen. En deze laat ik zeggen ‘jongvolwassenen’ niet ouder dan Marc hebben wapens!! Echt enorme apparaten. En ja aan de ene kant geeft dit een veilig gevoel aan de andere kant vraag je je af waarom dit nodig is. Overigens zijn deze jongens intens aardig! In Medellin naar een voetbalwedstrijd gegaan waar we graag een voetbalshirt wilden kopen. Bij navraag bij de politie wees hij ons zonder problemen op een vrouwtje die neppe shirts verkocht legaal of illegaal geen idee. Oh en toen we een vriend van ons even kwijt waren gingen ze zo meezoeken haha. Maar eigenlijk in het algemeen zijn de Colombianen heel aardig! Nog even over de voetbalwedstrijd, fantastisch! Medellin kwam 0-1 achter te staan door een penalty, maar daarna kregen ze de geest en wonnen 2-1. Wat een enthousiasme van de supporters! Het stadion trilde, het is kippenvel verwekkend als een heel stadion hetzelfde liedje zingt.

Nu over de alom bekende drugsdealer Pablo Escobar. We hebben de serie Narcos gekeken en wilden dus erg graag de gefilmde plekken en andere plekken die met Pablo van doen hebben zien. De meeste mensen willen alle herinneringen aan deze man verbannen. Ondanks dat lagen er op zijn graf bloemen. We zijn langs een aantal huizen van hem en zijn familie geweest, langs de plek waar Pablo stierf en de begraafplaats hebben we bezocht. Ook naar een plek waar de hitmans van Pablo om vergiffenis aan Maria vroegen zijn we gegaan. Want de Colombianen waren/zijn katholiek. Het is moeilijk om iets over deze man te zeggen. Hij heeft enorm veel schade aangericht en had het land zo enorm in de macht dat hij zelfs een deal kon sluiten met de regering om zijn eigen gevangenis te bouwen! Waarom er bloemen op zijn graf lagen is omdat hij toen hij president wilde worden veel geld aan de armen heeft gegeven. Maar volgens onze gids is iemand die zoveel doden op zijn naam heeft altijd een slecht man en ik geloof dat ik dit met hem eens ben.

Iets anders wat ik graag nog wil benoemen wat we in Medellin hebben gedaan is Parque Explora, een interactief museum. Het leukste museum waar we ooit zijn geweest! Zo ontzettend leuk hoe ze voor jong en oud de wetenschap toegankelijk hebben gemaakt! Daarna naar een wat armere wijk gegaan waar midden in de wijk 6 roltrappen zijn gebouwd. Prachtig om zo’n groot contrast te zien en bovendien de mooie graffiti’s te bewonderen!

Vanuit Medellin een dagje en nachtje naar Guatape gegaan. Iemand had ons aangeraden een scooter te huren en dit was een goede keus. Een prachtige omgeving van heel veel water met kleine eilanden. De belangrijkste attractie is een enorme rots vanwaar je prachtig uitzicht hebt. Ook nog even op een strandje gelegen en Marc is van een rots gedoken (zie foto) en leeft nog steeds.

Na de interessante stad Medellin doorgereisd naar Salento, een dorpje in het koffiegebied van Colombia. Een heel rustig dorpje wat wel fijn was na de grote stad. In Salento uiteraard een koffietour gedaan. Voor een kleine koffiefarm gekozen waar alles nog met de hand gaat. De naam van de koffiefarm was Don Elias, naar de eigenaar vernoemd. We hadden geluk want bij vertrek kwam opa net terug, wat een prachtig figuur! En de tour was ook enorm interessant. De dag erna Valle de Cocora bezocht. Het weer zat niet helemaal mee, maar ondanks de regen een hele mooie omgeving! Met als meest bijzondere de enorme palmbomen. Ook heel leuk vond ik de kolibrie’s in heel veel verschillende kleuren. Overigens heel moeilijk vast te leggen.

De regen achter ons gelaten en naar Desierto de Tatacoa gegaan. Zoals de naam al zegt een woestijn! We hadden wat pech met het vervoer, maar dat hadden we onze hele reis nog niet meegemaakt, dus moest een keer gebeurd. Meer hierover in de volgende blog!

8 gedachtes over “Twee prachtige steden en natuurlijk Colombiaanse koffie!”

 1. Mijn reactie wordt bijna saai……maar wa een geweldig avontuur weer en wat is het weer prachtig beschreven. Ik moet bekennen dat ik gevoelsmatig Columbia heel eng vond (denk aan de VARC en drugs baronnen) maar mijn verstand zei dat er vooral heel veel aardige Colombianen wonen en ik ben heel blij dat jullie dat laatste met dit prachtige verhaal bevestigen.
  XXX

  1. Ik ben bang dat je je meer zorgen moet maken over mensen die in Europa op vakantie gaan :-(. Hier is alles veilig zolang je je gezonde verstand gebruikt (en dat doen wij uiteraard!). We zijn overigens wel een keer een commando post van de FARC tegen gekomen, maar die doen momenteel niks.

 2. Mooie verhalen, en het verhaal iver Escobar is fascinerend , ook veel over gelezen.
  Vertellen ze ook iets over de Farc en het neerleggen van de wapens? Na het verdrag op Cuba zou dat het geval zijn. Ben benieuwd of jullie er iets van gehoord hebben.
  Overigens gaat de drugsoorlog nog steeds door denk ik zolang wij die in Europa , lees Nederland nog zoveel gebruiken. Lieve gtoet Gea

  1. Ze hebben ons inderdaad wat verteld over de gesprekken tussen de regering en FARC. Ze zijn onder anderen een wapenstilstand overeengekomen, maar die is officieel pas van kracht wanneer er een handtekening wordt gezet onder al het geen dat ze hebben besproken. Volgens onze gids zijn ze alles nu op papier aan het zetten. Dit is de laatste stap. Echter zijn er meer groeperingen die voor onrust zorgen en hoe dat opgelost gaat worden weet nog niemand.

 3. We genieten iedere keer weer enorm van jullie verslag, het is altijd even boeiend. Jullie ondernemen ontzettend veel en lijken een fijne neus te hebben voor het zien van alles wat Ć©cht interessant is.
  Liefs uit een zeer warm Ontario!

  1. Lieve Hans en Len,
   Bedankt voor jullie reactie en sterkte in de warmte! Kunnen jullie geen verkoeling zoeken in het meer bij de cottage? Die zal sinds de laatste keer dat ik hem zag wel ontdooid zijn!
   Liefs

 4. Hallo dartelaars! Wat een levenslustige verhalen weer. Begrijp wel dat jullie je veilig voelen als ik Marc met zonnebril op de tribune zie, een held, die verdient M&M aanvulling: nog 5 nachtjes slapen! Tot gauw allebei, liefs Wiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.