Ecuador of Ecuaterug?

Struikelen over schildpadden, zwemmen met zeehonden, schildpadden, roggen en white tip reef sharks en wandelen over de kale maar prachtige vulkanische landschappen van de Galapagos! Foto’s uitzoeken was hels, in de 4 dagen dat we er waren meer dan 500 foto’s gemaakt! Overigens excuus voor de flauwe woordgrap van de titel, maar we konden even niks beters verzinnen.

Hoe graag ik ook over de Galapagos wil schrijven, ik was na de laatste blog gebleven bij Cuenca. Ons laatste stadje voor we naar de Galapagos gingen. Cuenca is een koloniale stad met prachtige gebouwen. Er werd een tramlijn gebouwd, dus toen we de stad inkwamen met ons autootje hadden we wat moeite om bij het hotel te komen. Oftewel meer dan een half uur in dit ministadje rondgereden tot we de goede manier hadden gevonden om op de juiste plek te komen! Eenmaal aangekomen de stad alvast een beetje verkend en buiten onszelf horizontaal verplaatst te hebben ook de hoogte in gegaan in de vorm van de trappen van de kerktoren. Met een mooi uitzicht over de stad als gevolg! De volgende dag hoopten we fietsen te huren maar hadden we last van het ‘kastje-muur-principe’ van Ecuador. ‘Nee ik heb geen idee’ kent de Spaanse taal niet, dus als ze iets niet weten verzinnen ze gewoon iets! Uiteindelijk ons aangesloten bij wederom interessante wandeltour door de stad. ’s Middags hebben mijn ouders een museum aangedaan en zijn wij even gaan chillen. De volgende dag stadjes in de omgeving bezocht, met als hoogtepunt een orchideeen  kwekerij. Waar ze verschillende orchideeen onderzochten en kweekten. Nooit geweten dat er tot nu toe meer dan 4000 verschillende orchideeen zijn en ze verwachten dat hetzelfde aantal nog niet ontdekt is in de jungle van Ecuador! Grote kans dat als je een orchidee in huis hebt deze uit Ecuador komt. Verder heerlijk gegeten in Cuenca.

Onderweg naar Guayaquil, vanwaar ons vliegtuig naar de Galapagos vertrok, door Nacional Parque Cajas gereden. Dit park lag op 4000 meter. De echte warme kleren lagen ver in de koffers, de souveniers lagen dichterbij. Dus onszelf hiermee ingepakt! Het was hier namelijk vreselijk koud. Maar wij laten ons niet stoppen door een beetje kou en wind. Dus een rondje rond een meer gelopen en toch genoten van deze mooie natuur, met de gedachte binnenkort in onze zwemkleren rond te kunnen huppelen op de Galapagos!

Eenmaal aangekomen in Guayaquil ontdekt dat dit zoals al voorspeld een niet zo mooie stad is! Vergelijkbare grootte met Quito maar dan vies en lelijk. Gelukkig hier maar 1 nachtje verbleven. Belangrijkste doel was hier om onze schoenen goed schoon te maken. De natuur mag met geen mogelijkheid worden beinvloed door de toeristen dus als je een beetje modder van het vaste land meeneemt wordt dit niet gewaardeerd, oftewel voor schoenen schoonmaken werd ons verteld dat dit 700 dollar zou kosten! Na een goede vlucht meteen door naar het eerste programma-onderdeel. Namelijk: schildpadden spotten! Een ode aan deze fantastische beesten! We liepen met gids door een gebied waar ze los rond liepen. Opweg erheen moest de bus al een schildpad ontwijken! Ik ga proberen uit te leggen waarom deze beesten me zo fascineren. Ik krijg het gevoel dat dit een dier is wat over is gebleven uit de prehistorie. Sommigen waren naar schatting meer dan 100 jaar oud. Het is een van (naar mijn weten) weinige dieren die zo’n prachtig schild om zich heen hebben. Ook kijken ze heel lief uit hun ogen en het feit dat ook al zouden ze sneller willen zo langzaam en log voortbewegen maakt het misschien wel mijn lievelingsdier! En dan heb ik het hier alleen nog maar over de landschildpadden!

De dag na aankomst gingen we cruisen! Omdat ons programma was uitgestippeld door een reisorganisatie hadden we vrij weinig idee wat we gingen doen, wat iedere dag een verassing maakte. De boot bleek fantastisch te zijn! We begonnen met een wandeling over het eiland Santiago. Dit eiland was ongeveer 150 jaar geleden overstroomd met lava waardoor het oppervlak erg surrealistisch was geworden. Alsof het overspoeld was met zwarte opgedroogde koeienvlaaien. Bij terugkomst stond er een heerlijke lunch klaar! Vervolgens op Bartolome Island naar een uitzichtpunt gelopen. Hier zagen we onze eerste leguaan. Dit enge beest kijkt iets minder gezellig uit z’n ogen. Daarna kwam het hoogtepunt van deze trip! Snorkelen! Het water was onverwacht vreselijk koud. Maar de prachtige vissen, zeesterren en pinguins maakten de kou meer dan goed. Ik had het geluk een schildpad te zien zwemmen. Hier komt de ode aan deze zeeschildpad: voor iedereen die Nemo heeft gezien, ze zwemmen echt zoals in de film! Met hun prachtige armpjes/voorpoten bewegen ze zich langzaam door het water en halen af en toe even een hapje lucht! Zo lief! We misten een onderwatercamera, gelukkig heb ik in ieder geval 1 foto van een adem halende waterschildpad.

De Galapagos kostte de nodige energie, de ophaaltijd was gemiddeld om 6.30, het ontbijt dus om 6uur. Rond 19uur werden we meestal weer teruggebracht en gingen we snel eten en terug om ons vervolgens fysiek en mentaal weer op te laden. De 3e dag op de Galapagos moesten we ons verplaatsen vanuit het geweldige hotel op het eiland Santa Cruz naar Isabela. Het was een wat misselijk makende bootreis van 2uur. Maar eenmaal aan werden we meteen verrast door alle zeehonden die rond de steiger aan het zwemmen waren. Maar vooral door alle zeehonden die lagen te chillen op bankjes en zelfs midden op de steiger. Met lachwekkende foto’s als gevolg, m’n moeder die het toch spannend lijkt te vinden rende er ongeveer langs met haar koffer. Die dag eerst een niet heel spannende wandeling gedaan, met wel weer verstopte schildpadden en heel veel leguanen, toen weer heerlijk gelunchd en ’s middags eerst over een ander eiland gewandeld. Hier zagen we white tip reef sharks zwemmen door een soort gangetje. Een beetje eng, maar we stonden veilig aan de kant. Wat bleek! Later gingen we zelf door zo’n gangetje snorkelen, waarbij ze dus onder je door zwemmen! Maar tijdens deze snorkeltocht kwamen we eerst andere dieren tegen. Het eerste dier was een zeehond. Mijn ouders deden vrolijk mee en toen ik vroeg of m’n vader de zeehond ook had gezien zei hij vol trots ‘hij speelde met me!!’. Mijn vader heeft niet genoeg spek (de zeehond had hem wat moeten lenen) en het wetsuite maakte het niet beter. Dus die heeft vanaf de boot schildpaddenhoofden gespot. De zeehond bleef ons volgen en zwom zoals mijn vader al ervaarde helemaal om je heen en als hij op je af zwom draaide hij zich last minute om. Fantastisch! Nu hadden we (m’n moeder, Marc en ik) alle drie een schildpad gespot. Later een groepje van 4 zeehonden en een hele groep roggen. Toen kwam het meest spannende deel! Door het gangetje zwemmen met de white tip reef sharks (witvinrifhaaien klinkt niet zo spannend vandaar het engels). Ze deden helemaal niks! Maar het was onwijs bijzonder om met ze te zwemmen. Een snorkelgenoot heeft gefilmd en hopelijk krijgen we zijn filmmateriaal nog!

De laatste dag was een iets relaxtere dag, met alleen een ochtendprogramma. Marc en ik gingen duiken en m’n ouders de Sierra Negra vulkaan beklimmen. Na het snorkelen van de vorige dag was het duiken een lichtelijke tegenvaller. Er was een grote kans dat we hammerhead sharks zouden zien. De verwachting was dus hoog. Jammer genoeg bleven ze weg. Gelukkig zijn we weer een duikervaring rijken en was het een heerlijke dag. De vulkaan vonden m’n ouders redelijk heftig en dus zijn ze tot de krater gelopen en hebben ze daar een boekje gelezen tot de rest van de groep nog een stukje extra had gelopen. ’s Middags hadden we eindelijk even niks! Heerlijk op het strand gelegen en zoals mijn moeder en ik het zelf fancy noemden geflaneerd over het eiland. De volgende dag vlogen mijn ouders naar huis en wij reisden af naar Puerto Lopez. Onze laatste echte bestemming waar we onze hele reis nog even kunnen overdenken!

Om antwoord te geven op  de titel. Ecuador is een fantastisch land met als enorme klapper op de vuurpijl de Galapagos. Ecuador zelf hebben we nu degelijk bezocht en hoeven we niet in korte tijd naar terug. De Galapagos daarentegen hadden we zeker langer kunnen blijven! En willen we in de toekomst zeker ooit naar terug. Hopelijk besteden ze daar tegen die tijd nog steeds zoveel aandacht aan behoud van de prachtige flora en fauna!

 

3 gedachtes over “Ecuador of Ecuaterug?”

  1. Hahahaha ik vind hem geweldig, die titel!!! Jullie willen misschien Ecuador maar je komt maar mooi Ecuaterug 😉
    En deze blog………..geen woorden voor, wat as het ronduit geweldig om op deze manier de afgelopen maanden toch een beetje mee te reizen. Echt SUPER!!!!!!
    xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.