Guatemala een land van vele gezichten!

Guatemala! Een land van vele gezichten! Prachtige natuur, leuke steden, vele vulkanen, indrukwekkende Maya tempels en hele lieve mensen.

Maar mijn laatste blog eindigde in Nicaragua. Dus om bij het begin te beginnen zijn we na de Corn Islands terug naar Leon gegaan. Vooral omdat ik Marc graag wilde laten zien waar ik 6 weken had gewoond. Ook mijn vrienden vonden het leuk om Marc te ontmoeten. We zijn gaan stappen op de plek waar ik dat deed, hebben al mijn favoriete restaurantjes bezocht, een paar toeristen dingen gedaan en een baseballwedstrijd gezien. Doordat ik in de korte tijd van 6 weken toch wel een band had opgebouwd met een paar mensen was het afscheid nog moeilijker dan verwacht. Maar om 2uur ’s nachts stond de bus klaar naar Guatemala. Overigens is de vredige en veilige situatie 3 dagen na mijn vertrek omgeslagen in Nicaragua. De president en zijn vrouw de vice president hadden een wet bedacht die op pensioenen inkortte en het leven van studenten zuur maakte. Hierdoor ontstonden protesten die door de politie met harde hand de kop in werden gedrukt. Gelukkig zijn mijn vrienden nu allemaal het land uit en is de situatie ook weer wat meer gekalmeerd o.a. doordat de president de wet heeft teruggedraaid. Maar de protesten zijn eigenlijk ontstaan uit al langere frustratie tegen een president die al 11 jaar aan de macht is. Ik heb ontzettend geluk gehad dat ik precies op tijd het land uit was. Hieronder wat foto’s van de laatste dagen in Leon.

Vanuit Leon hadden we een toeristenshuttle naar Antigua in Guatemala. Om daar te komen ga je Honduras in en uit en El Salvador in en uit. Heel wat grensposten dus. Dit was allemaal in de nacht of vroege ochtend doordat we om 2uur s nachts waren vertrokken. Op de foto’s van de douane zie ik er dus fris en fruitig uit. Maar wel heerlijk lang geslapen waardoor de reis wat sneller ging. Antigua bleek een hele mooie koloniale stad die op de Wereld Erfgoedlijst staat en daardoor heel mooi onderhouden is. Heel veel mooie leuke plekjes en prachtige oude kerken en gebouwen! Ook vanuit daar de Acetenango vulkaan beklommen. Deze bleken we allebei iets te hebben onderschat. We klommen op dag 1 naar 3200m wat toch wel hoog is als je er nog niet aan gewend bent. Met wat gehijg en hoofdpijn toch boven gekomen. En het bijzondere was dat je de Fuego vulkaan, die naast de Acetenango vulkaan staat, om het half uur kon zien uitbarsten wat een immens soort onweer geluid maakt! Slapen lukte door de kou en het lawaai dus niet zo. Bovendien vertrokken we om 4uur ’s ochtends de volgende dag omhoog om de zonsopgang te zien. Heel zwaar, maar echt super mooi!! Zie de foto’s als bewijs! Bij terugkomst vooral bijgekomen en nog ontbeten op een macademia farm. Daar komen die lekkere nootjes dus vandaan!

Vanuit Antigua naar Lago Atitlan gegaan. Een prachtig kratermeer met allerlei dorpjes eromheen. Deze dorpjes bezocht op o.a. marktdag zondag en de ‘Indian Nose’ berg beklommen. Dit leverde een prachtig uitzicht op het meer en de omliggende vulkanen!

Hierna naar het afgelegen dorpje Lanquin gegaan, dit ligt bij natuurpark Semuc Champey. We sliepen hier midden in de natuur in rieten huisjes met een heerlijk zwembad. Semuc Champey staat bekend om z’n natuurlijke zwembaden van limestone met helder blauw water. In dit water zwommen van die visjes die aan je huid gaan knagen wat een kietelend gevoel oplevert. Ook hier een grottentocht gedaan waar je met een kaars de grot verlichtte. De grot stond gedeeltelijk onderwater waardoor je soms moest zwemmen en je kaars boven water niet mocht laten uitgaan. Dit had ik niet geleerd bij zwemles vroeger!

Na dit avontuur naar Flores, een schiereiland wat noordelijker in Guatemala gegaan. Leuke gekleurde huisjes en een gezellige sfeer. Maar het belangrijkste vanuit hier is Tikal. Een oude Mayastad van 576 km2 groot, waar de Maya’s leefden tussen 400 voor Chr en 800 na Chr. Mega indrukwekkend! Hoe hebben ze die grote stenen verplaatst en er zulke hogen piramides van gemaakt? Alles is uitgelijnd, hoe deden ze dat zonder kompas? Zoveel kennis over sterren en astronomie! Echt verbazingwekkend! Wat ook in de sterren stond was dat wij 8 jaar samen waren tijdens ons verblijf in Flores! Dit met een wat uitgebreider diner gevierd en onze laatste Quetzales (Guatemaleense munteenheid) uitgegeven.

Momenteel zijn we alweer in Mexico. We hebben ondertussen nog een stop op Caye Caulker gemaakt, een eiland aan de kust van Belize. De sfeer op een eiland zorgt er altijd weer voor dat je je meteen relaxt voelt. De bewoners zijn Afro Amerikanen, spreken Creool en Engels en zijn ontzettend aardig! Het grootste deel van onze tijd hier in het helder blauwe water besteed, aan de kust van Caye Caulker ligt namelijk het op één naar grootste ‘Barrier Reef’, een hele mooie koraalformatie! Gesnorkeld en gedoken met verschillende soorten haaien, schildpadden en duizenden soorten vissen.

4 gedachtes over “Guatemala een land van vele gezichten!”

 1. Lieve Els en Marc,
  Alweer zo’n prachtig reisverslag! Met rode oortjes gelezen.
  Ik zie alles nog voor me wat we in 1973 gedaan hebben, net wat jullie onlangs zagen…Tikal, ongelooflijk toch, Lake Atitlan met zn dorpjes en die prachtige kleuren, die voortdurend veranderen, Flores, Het mooie Antigua. Ik ben heeeel blij dat jullie net op tijd weg gingen uit Nicaragua, en ik hoop voor de mensen dat de situatie weer rustig is en verbetert! Ja, geweldig, dat de meeste mensen zo aardig zijn overal, wat genieten jullie van deze geweldige ervaring die je je leven lang koestert, en je leven verrijkt. Gaan jullie naar Chitzen Itza en Tulum, of Palenque in Mexico?
  Len is bij oma,
  Liefs van hier, reis veilig en geniet,
  Hans
  PS er ligt nog ijs op het meer bij de cottage ….#$&*!!!

 2. Mijn reakties worden langzamerhand saai want ik blijf in de herhaling vallen, maar wat is het toch geweldig om op deze manier mee te genieten van jullie prachtige avontuur!!! En al ben ik blij dat jullie over een poosje weer terug en dichterbij zijn (want je weet het, moeders heeft graag haar schaapjes om zich heen ;p ) weet ik zeker dat ik de blog weer ga missen.

 3. Whow E&M, wat een geweldige belevenissen! Je schrijft met zoveel levenslust, samen met de foto’s fijn om te lezen. Fysiek ook petje af, 3200m klimmen, oef! Jullie redden je vast beter in het Spaans dan wij in het Italiaans de afgelopen week. Zitten nu in een knatergroene FlixBus, lang niet zo mooi als die van jullie. Maar zijn toch een beetje globetrotters!! Wel weinig neusvormige bergen hier.
  Genieten jullie nog maar naar hartelust! Veel liefs van ons beiden ? Wiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.